Revalidatie bij Oncologie

Revalidatie bij oncologie

In samenwerking met oncologisch fysiotherapeute Wendy Lexmond in Waalwijk, aangesloten bij FyNeOn, is dit programma tot stand gekomen. Een prettige en nauwe samenwerking, waarbij op verschillende vlakken naar de behoefte van de patiënt wordt gekeken. Op deze manier helpen we de patiënt zo snel mogelijk weer op de been. (link lees meer…)

Een ziekte als kanker zet ’t leven op zijn kop. Na de behandeling is dat nog goed te merken. Het lichaam moet herstellen

 

alinea

 

Fysiotherapie bij oncologie

Door de diverse behandelingen die nodig kunnen zijn om de kankercellen uit te schakelen of terug te dringen zijn vermoeidheid en verlies van conditie en kracht een veel gehoorde klacht. ‘Door zo vroeg mogelijk in het behandeltraject, vaak al tijdens de chemotherapie of bestralingen, te starten met een voor u op maat gemaakt trainingsprogramma, kunnen we ervoor zorgen dat uw kracht en conditie zoveel mogelijk op peil blijven, ’aldus Wendy Lexmond, fysiotherapeute. Wendy is gespecialiseerd in fysiotherapie bij oncologie.

‘Klachten die we ook vaak tegenkomen zijn pijn en bewegingsbeperkingen na een operatie en na bestralingen. Dit kan te maken hebben dat een gewricht, bijvoorbeeld het schoudergewricht na een borstoperatie, een tijd lang minder gebruikt is. Hierdoor gaat het gewricht wat vast zitten. Door middel van adviezen en oefeningen gaan we dit verhelpen’, legt Wendy uit.

 

alinea

 

Oedeemtherapie bij oncologie

Ook oedeem is een veel gehoorde klacht na operatie, chemotherapie of bestraling. Oedeem is een onderhuidse vochtophoping die kan ontstaan nadat lymfeklieren zijn verwijderd (bv bij een okselkliertoilet). Oedeem wordt behandeld door middel van manuele lymfedrainage; een zachte massagetechniek om de afvloed van overtollig lymfevocht te stimuleren. Daarnaast kunnen wij door speciale zwachteltechnieken het vocht afvoeren én meten we een elastische kous aan indien nodig. Zogenaamde thoraxbandages, een speciaal ontwikkeld ‘hemd’ dat vocht in de romp/bestraalde borst aanpakt, kunnen worden aangemeten.

Littekens die bewegingsbeperking geven of stug aanvoelen, kunnen bij de huidtherapeute door middel van littekentherapie soepel gemaakt worden waardoor klachten verminderen.

Bij klachten die buiten onze behandelmogelijkheden vallen, schakelen wij desbetreffende discipline in als aanvulling op het revalidatietraject. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de patiënt zelf.